De AEX-index in Amsterdam verloor in het eerste handelsuur 2,9 procent tot 298,60 punten. De MidKap-index daalde 3,1 procent tot 470,64 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tussen 2,4 en 3,8 procent. In Milaan zakte de beurs met 3,8 procent door de aanhoudende zorgen over de schuldenberg van Italië.

De voortslepende schuldencrisis in de eurozone kwam weer boven aan de agenda te staan nadat de Griekse premier George Papandreou maandag liet weten dat de regering een referendum zal houden over het jongste Europese financiële hulppakket aan het land. De regering wil van de kiezers horen of ze het noodpakket steunen of niet.

Details

Volgens de minister van Financiën Evangelos Venizelos zal het referendum pas worden gehouden als alle details van het akkoord van de EU-top zijn uitgewerkt. Dat zal volgens hem niet eerder zijn dan begin 2012.

De onzekerheid over de schuldencrisis en over de gevolgen van het faillissement van het Amerikaanse effectenhuis MF Global zette met name de Europese bankaandelen onder druk. In Frankfurt zakte Deutsche Bank 8,6 procent en verloor Commerzbank 6,4 procent. Op de Parijse beurs voerden BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole de daling aan met verliezen tussen 9 en 11 procent.

ING

In Amsterdam ging bank en verzekeraar ING ruim 10 procent onderuit en leverde verzekeraar Aegon 5,4 procent in.

DSM was de kleinste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 0,3 procent. Het speciaalchemiebedrijf zag de winst en omzet in het afgelopen kwartaal flink stijgen. De onderneming bevestigde ook de eerder afgegeven verwachting dat 2011 ,,een sterk jaar'' wordt.

Credit Suisse

In Zürich zakte Credit Suisse 9,7 procent na teleurstellende derdekwartaalcijfers. De Zwitserse bank kondigde tevens aan nog eens 1500 banen te schrappen. Eerder dit jaar schrapte Credit Suisse al ongeveer 2000 banen vanwege tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal.

De euro ging ook onderuit en was 1,3710 dollar waard tegen 1,3925 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,1 procent tot 91,20 dollar per vat en Brentoliewerd 1,6 procent goedkoper.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl